Blog

Podrobné články a krátké zprávy o Grav CMS a souvisejících technologiích...

Vít Petira 2 minuty, 11 sekundy 773

Před nedávnem jsme si ukázali, jak použít vlastní styly v originální šabloně webu, abychom upravili výchozí vzhled webu a přizpůsobili jej našim potřebám. Prezentované řešení bylo funkční, ale ne příliš komfortní, neboť bylo potřeba vkládat odkaz na styly na úrovni každé stránky. Nastal čas si představit profesionálnější řešení, které přináší doplněk Custom CSS.

Vít Petira 2 minuty, 8 sekundy 789

Doplněk Error se instaluje společně s balíčkem jádra Grav CMS a zajišťuje zobrazení chybové stránky v případě, že na zadané adrese není nalezena odpovídající stránka.

Vít Petira 5 minuty, 30 sekundy 1000

Na oficiálním webu Grav CMS je k dispozici několik šablon webu, které lze ihned použít pro různé projekty, aniž by je bylo třeba dále jakkoliv upravovat. V praxi ale obvykle nastanou případy, kdy jsou případné drobné úpravy žádoucí, např. změna rodiny písma, jeho velikosti a barevnosti, popř. je potřeba přidat zcela nové stylování, např. formátování tabulek, úprava netříděných seznamů, zarovnání obrázků a prvků formuláře. Pokud nepoužíváme vlastní šablonu, ale rozhodneme se pro některou z nabízených, máme v zásadě tři možnosti, jak postupovat.

Vít Petira 1 minuta, 1 sekunda 716

Web Apartmány Luďka lze považovat za typický příklad, na kterém lze demonstrovat výhody Grav CMS. Jedná se v základu o jednostránkový web (one page website), který používá dostupnou šablonu webu Big Picture, a to kompletně ve výchozím nastavení, pouze upravenou o příslušné odkazy. Další rozšíření jsou uvedeny dále v článku.

Vít Petira 6 minuty, 19 sekundy 656

V praxi nastávají případy, kdy potřebujeme umístit do stránky obsah (ať již text, či grafiku), který je uložen na jiném místě CMS, ideálně pak v jiné stránce. Důvody jsou různé – od umístění informace zveřejněné v sekci Novinky ve zcela shodném znění na úvodní stránce webu, přes umístění identického obsahu v různých částech webu, až po umístění informačního panelu nesoucího důležitou informaci na všech stránkách webu.