Blog

Podrobné články a krátké zprávy o Grav CMS a souvisejících technologiích...

Vít Petira 3 minuty, 44 sekundy 745

Po deseti měsících je na světě další verze doplňku Stamp, která nově získává informace o všech registrovaných uživatelích a ukládá je do Twig proměnné users, z níž je lze následně použít v šablonách stránek nebo přímo ve stránkách, pokud jsou zpracovávány prostřednictvím Twigu.

Grav CMS umožňuje nejen flexibilně zpracovávat obsah, jak jsme si už několikrát ukázali, ale rovněž i přizpůsobovat vzhled konkrétním potřebám, a to nejen prostřednictvím šablon stránek (templates) na úrovni aktivní šablony webu, ale rovněž i napříč několika dostupnými šablonami webu (themes) v rámci jedné instance webu.

Vít Petira 1 minuta, 24 sekundy 1141

Doposud byl na portálu Grav.cz upřednostňován obsah před vzhledem. Web prozatím používá výchozí šablonu webu Quark, byť s drobnými úpravami prováděnými na úrovni dědičné šablony. Aby nebyl vzhled stále stejný, provedl jsem nepatrnou modifikaci šablony stránky Hero, která je použita v záhlaví úvodní stránky a Blogu.

Vít Petira 8 minuty, 31 sekundy 1042

Tento návod se primárně zaměřuje – jak název napovídá – na vytvoření galerie, přičemž požadovaným výstupem bude náhodný výběr stanoveného počtu obrázků z předem neznámého počtu a jejich zobrazení na stránce. Současně ale prezentuje i možnosti značkovacího jazyka pro tvorbu šablon Twig a rovněž i možnosti značkovacího jazyka pro formátování obsahu Markdown. Okrajově pak představuje možnosti ukládání stránek do mezipaměti, nebo chcete-li do cache.

Vít Petira 4 minuty, 11 sekundy 1459

Před časem jsem zveřejnil na webu Grav.cz články o drobečkové navigaci, konkrétně pak o doplňku Breadcrumbs a případné úpravě jeho formátování, aby lépe vyhovovala uživatelským potřebám. V tomto článku se zaměřím na hlavní navigační nabídku nebo chcete-li dynamické rozbalovací menu, jež společně s drobečkovou navigací a mapou webu tvoří nejdůležitější prvky pro základní orientaci uživatele na webu. Pro zajímavost – tento článek je první, který vzniká nikoliv z mé vlastní iniciativy, ale de facto na podnět jiného uživatele, který se na mě obrátil v souvislosti s problematikou hierarchického rozbalovacího menu.