Blog

Podrobné články a krátké zprávy o Grav CMS a souvisejících technologiích...

Vít Petira 5 minuty, 30 sekundy 1001

Na oficiálním webu Grav CMS je k dispozici několik šablon webu, které lze ihned použít pro různé projekty, aniž by je bylo třeba dále jakkoliv upravovat. V praxi ale obvykle nastanou případy, kdy jsou případné drobné úpravy žádoucí, např. změna rodiny písma, jeho velikosti a barevnosti, popř. je potřeba přidat zcela nové stylování, např. formátování tabulek, úprava netříděných seznamů, zarovnání obrázků a prvků formuláře. Pokud nepoužíváme vlastní šablonu, ale rozhodneme se pro některou z nabízených, máme v zásadě tři možnosti, jak postupovat.

Vít Petira 4 minuty, 4 sekundy 1049

Markdown je jednoduchý značkovací jazyk, který z principu umožňuje základní formátování obsahu. Z předchozí definice je zřejmé, že současně omezuje přílišnou kreativitu. Což je naprosto v pořádku. S přihlédnutím k uvedenému dosáhneme jednotného formátování celého dokumentu, aniž by docházelo k dílčím odchylkám u jednotlivých elementů, či jiným rušivým prvkům způsobených tvůrcem s větší mírou fantazie.

Vít Petira 1 minuta, 24 sekundy 1041

Doposud byl na portálu Grav.cz upřednostňován obsah před vzhledem. Web prozatím používá výchozí šablonu webu Quark, byť s drobnými úpravami prováděnými na úrovni dědičné šablony. Aby nebyl vzhled stále stejný, provedl jsem nepatrnou modifikaci šablony stránky Hero, která je použita v záhlaví úvodní stránky a Blogu.

Při použití doplňku Breadcrumbs můžeme narazit na to, že nám základní formátování obsažené ve stylech šablony webu nebude zcela vyhovovat. V dnešním článku si ukážeme, jak docílit lepšího formátování drobečkové navigace, aby více odpovídalo našim požadavkům.