Blog

Podrobné články a krátké zprávy o Grav CMS a souvisejících technologiích...

Vít Petira 4 minuty, 11 sekundy 1459

Před časem jsem zveřejnil na webu Grav.cz články o drobečkové navigaci, konkrétně pak o doplňku Breadcrumbs a případné úpravě jeho formátování, aby lépe vyhovovala uživatelským potřebám. V tomto článku se zaměřím na hlavní navigační nabídku nebo chcete-li dynamické rozbalovací menu, jež společně s drobečkovou navigací a mapou webu tvoří nejdůležitější prvky pro základní orientaci uživatele na webu. Pro zajímavost – tento článek je první, který vzniká nikoliv z mé vlastní iniciativy, ale de facto na podnět jiného uživatele, který se na mě obrátil v souvislosti s problematikou hierarchického rozbalovacího menu.

Při použití doplňku Breadcrumbs můžeme narazit na to, že nám základní formátování obsažené ve stylech šablony webu nebude zcela vyhovovat. V dnešním článku si ukážeme, jak docílit lepšího formátování drobečkové navigace, aby více odpovídalo našim požadavkům.

Vít Petira 3 minuty, 45 sekundy 969

Drobečková navigace je společně s hlavní nabídkou a případně i dalšími navigačními prvky (předchozí/další příspěvek, štítky, kategorie, mapa webu) důležitou součástí webu. Podstatná je vždy obsahová hodnota webu, neboť jsou to právě informace, které návštěvníci především očekávají a kvůli nimž na web přicházejí. Přesto, resp. právě proto musí mít návštěvníci k dispozici komfortní uživatelské rozhraní, které jim umožní snadný pohyb napříč jednotlivými stránkami a poskytne celkovou informaci o tom, v které časti webu se právě nacházejí.