Blog

Podrobné články a krátké zprávy o Grav CMS a souvisejících technologiích...

Vít Petira 2 minuty, 8 sekundy 789

Doplněk Error se instaluje společně s balíčkem jádra Grav CMS a zajišťuje zobrazení chybové stránky v případě, že na zadané adrese není nalezena odpovídající stránka.

Vít Petira 4 minuty, 4 sekundy 1049

Markdown je jednoduchý značkovací jazyk, který z principu umožňuje základní formátování obsahu. Z předchozí definice je zřejmé, že současně omezuje přílišnou kreativitu. Což je naprosto v pořádku. S přihlédnutím k uvedenému dosáhneme jednotného formátování celého dokumentu, aniž by docházelo k dílčím odchylkám u jednotlivých elementů, či jiným rušivým prvkům způsobených tvůrcem s větší mírou fantazie.

Vít Petira 11 minuty, 4 sekundy 1184

Existuje několik důvodů, proč použít vodoznak. Tím nejčastějším je umístění značky do fotografie (typicky loga, iniciál autora, webové adresy, apod.), zejména jako prezentačního prvku. Obvykle se jedná o malý symbol, umístěný u okraje, který v celku nijak nenarušuje motiv hlavního obrázku. Druhým důvodem je pak ochrana zdrojového obrázku před zcizením, resp. jeho neoprávněným užitím (odtud nakonec název tohoto článku). Zde již dochází k záměrné degradaci původního motivu hlavního obrázku, obvykle jeho kompletním překrytím opakovaným motivem vodoznaku, který má v těchto případech často i výrazné kontury, které znemožňují užití obrázku. Spíše pro doplnění lze zmínit i možnost, že prostřednictvím vodoznaku můžeme obrázek doplnit i dekorativními prvky, např. rámečky.

Vít Petira 8 minuty, 31 sekundy 970

Tento návod se primárně zaměřuje – jak název napovídá – na vytvoření galerie, přičemž požadovaným výstupem bude náhodný výběr stanoveného počtu obrázků z předem neznámého počtu a jejich zobrazení na stránce. Současně ale prezentuje i možnosti značkovacího jazyka pro tvorbu šablon Twig a rovněž i možnosti značkovacího jazyka pro formátování obsahu Markdown. Okrajově pak představuje možnosti ukládání stránek do mezipaměti, nebo chcete-li do cache.

Vít Petira 5 minuty, 19 sekundy 750

Obsah webu netvoří pouze texty, ale rovněž další dokumenty (textové soubory, tabulky, prezentace, databáze apod.) a média (zejména rastrové obrázky, vektorová grafika, animace a multimediální soubory), které chceme zobrazit přímo v příspěvku, nebo na ně pouze odkázat – ať již na jejich podobu v nativním formátu, či např. na archiv uložený v komprimovaném souboru.

Uvedené soubory musíme pochopitelně někam uložit, aby k nim měl webový server, resp. následně prohlížeč přístup. Grav CMS nabízí několik možných způsobů, kam média (jak jsou z jeho strany všechny soubory chápany a nazývány) uložit. Které úložiště je pro soubor (médium) nejvhodnější si uvedeme dále.