Blog

Podrobné články a krátké zprávy o Grav CMS a souvisejících technologiích...

Vít Petira 5 minuty, 30 sekundy 1000

Na oficiálním webu Grav CMS je k dispozici několik šablon webu, které lze ihned použít pro různé projekty, aniž by je bylo třeba dále jakkoliv upravovat. V praxi ale obvykle nastanou případy, kdy jsou případné drobné úpravy žádoucí, např. změna rodiny písma, jeho velikosti a barevnosti, popř. je potřeba přidat zcela nové stylování, např. formátování tabulek, úprava netříděných seznamů, zarovnání obrázků a prvků formuláře. Pokud nepoužíváme vlastní šablonu, ale rozhodneme se pro některou z nabízených, máme v zásadě tři možnosti, jak postupovat.

Vít Petira 6 minuty, 19 sekundy 655

V praxi nastávají případy, kdy potřebujeme umístit do stránky obsah (ať již text, či grafiku), který je uložen na jiném místě CMS, ideálně pak v jiné stránce. Důvody jsou různé – od umístění informace zveřejněné v sekci Novinky ve zcela shodném znění na úvodní stránce webu, přes umístění identického obsahu v různých částech webu, až po umístění informačního panelu nesoucího důležitou informaci na všech stránkách webu.

Vít Petira 1 minuta, 39 sekundy 627

V minulosti jsem uvažoval o použití několika doplňků, které by usnadnily správu webů běžících na Grav CMS. Bohužel jsem v některých případech narazil na problémy, spočívající zejména v nekompatibilitě – ať již s použitým serverem, verzí PHP, popř. i samotným jádrem Gravu –, kdy doplněk buď nefungoval, nebo měl neočekávané výstupy. Jedním z těchto doplňků byl i AutoSEO, jehož účelem je automatické doplňování metadat, konkrétně description a keywords. Současně zvládá generovat i metadata Facebook Open Graph a Twitter Cards Meta Tags.

Grav CMS umožňuje nejen flexibilně zpracovávat obsah, jak jsme si už několikrát ukázali, ale rovněž i přizpůsobovat vzhled konkrétním potřebám, a to nejen prostřednictvím šablon stránek (templates) na úrovni aktivní šablony webu, ale rovněž i napříč několika dostupnými šablonami webu (themes) v rámci jedné instance webu.

Vít Petira 3 minuty, 18 sekundy 962

Potřeba prvotního nastavení nebo následné změny URL webu je poměrně běžný úkon. Nejčastěji k němu dochází z důvodu přesunu webu z lokálního vývojového prostředí do ostrého provozu. Zatímco v při vývoji si obvykle vystačíme s URL typu http://localhost/site, pro veřejný provoz potřebujeme web zprovoznit na nějakém smysluplném URL typu https://www.example.com/. Dalšími důvody mohou být změna domény webu, ať již stejného nebo jiného řádu, přesun webu ze složky na vlastní doménu apod. Samostatnou kapitolou je změna poskytovatele hostingu, a s tím související potřeba úpravy nastavení, aby vše fungovalo přesně dle očekávání. Nevylučuje se ani kombinace všech, popř. některých uvedených možností. V následujícím příspěvku si ukážeme, jak se nastavení, popř. změna URL provádí na Grav CMS, a to v případě konkrétního poskytovatele hostingových služeb WEDOS.