Úprava šablony stránky Hero

Vít Petira 1 minuta, 24 sekundy 1040 twig šablony novinky css

Doposud byl na portálu Grav.cz upřednostňován obsah před vzhledem. Web prozatím používá výchozí šablonu webu Quark, byť s drobnými úpravami prováděnými na úrovni dědičné šablony. Aby nebyl vzhled stále stejný, provedl jsem nepatrnou modifikaci šablony stránky Hero, která je použita v záhlaví úvodní stránky a Blogu.

Hero sekce/obrázek/banner je část stránky, která se objevuje pod logem a hlavní navigační nabídkou. Jejím hlavním účelem je zaujmout návštěvníka webu, poskytnout mu základní informace a navést jej dále k očekávanému obsahu.

HeaderPřestože se jedná o stejnou šablonu stránky, výsledek se liší. Je to dáno jednak použitými parametry v Twigu, který stránku generuje, a současně použitým stylováním. Uvedené demonstruje fantastickou modularitu, kterou CMS Grav disponuje. Úvodní stránka je modulární, tj. složená z jednotlivých modulů, přičemž modul Hero, který je generován na základě šablony stránky Hero, je pouze jedním z mnoha, umístěný standardně nahoře úvodní stránky. Blog je pro změnu stránka výpisová a šablona stránky Hero zde plní funkci pro vygenerování hlavičky stránky v rámci šablony stránky Blog. Pro úplnost dodávám, že v případě šablony stránky Hero se nejedná plnohodnotnou (hlavní) šablonou stránky, jako jsou například Default, Blog nebo Item, ale pouze o takzvanou dílčí šablonu stránky, která může být implementována do jakékoliv jiné šablony stránky (obvykle pak do nějaké hlavní šablony stránky), stejně jako například postranní panel nebo patička stránky.

Na úvodní stránce tedy aktuálně přibyla vesmírná tělesa (🌕🪐☄️) a na Blogu astronaut (👨‍🚀). Jedná se o samostatné SVG obrázky, což je patrné při změně velikosti okna prohlížeče. Mobilní varianta zobrazení je samozřejmostí, dynamicky se mění podle šířky displeje.

Jedná se spíše o zajímavost pro inspiraci při úpravách šablon webu, resp. šablon stránek. V případě zájmu o bližší informace je k dispozici skupina na Facebooku.

Nalezli jste v článku chybu, ať již gramatickou nebo faktickou? Článek prošel pouze autorskou korekturou a drobné nedostatky, jako překlepy nebo chybný slovosled, se v něm mohou vyskytovat. Pokud je objevíte, pomozte příspěvek upravit oznámením přes kontaktní formulář nebo na e-mail. Budou vám vděčni nejen autoři, ale zejména ostatní čtenáři.

Pomozte Grav.cz prolinkovat. Projekt Grav.cz se za dva roky provozu rozrostl a ve starších příspěvcích na Blogu mohou být uvedeny pasáže, které by stálo za to prolinkovat na konkrétní související řešení, která jsou uvedena v následujících příspěvcích. Pokud takové objevíte, pošlete informaci přes komunikační kanály uvedené v předchozím nebo následujícím odstavci.

Diskuze k článku není k dispozici. Pokud ale máte k tématu článku podněty, připomínky nebo dotazy, je možné je sdělit ve skupině na Facebooku, kde se k nim vyjádří nejen autor, ale případně i další diskutující.

Předchozí příspěvek Následující příspěvek