Náhodou jsem si všiml, že je tomu přesně rok, co bylo spuštěno sledování sledování počtu zobrazení stránek, založené na doplňku Count Views. Jaké jsou výsledky?

Zde je seznam nejnavštěvovanějších 10 stránek, resp. příspěvků Blogu:

(aktuální stav je k dispozici v postranním panelu)

Na prvním místě je bezkonkurenčně Blog, což se dá logicky zdůvodnit tím, že je nejvíce propagovanou částí webu a současně to souvisí i s tím, že pod tímto odkazem se skrývá veškerý výpis článků bez ohledu na zadané parametry (stránkování, štítky, období apod.) či jejich kombinaci. Následuje domovská stránka, která oproti Blogu vykazuje méně než pětinovou návštěvnost. Pak jsou zde již příspěvky blogu a stránky v řádu stovek návštěv. Nejlépe dopadl shodou okolností dříve článek týkající se parametrů, ze stránek pak byly nejvíce navštěvovány Kontakty a Tipy a Triky, což je celkem pochopitelné. Jako kuriozitu uvádím, že se do top desítky dostal článek Grav CMS bude od příští verze výhradně s databází, který je trochu specifický 🙃.

Doplněno 23. 3. 2022: Pro zajímavost uvádím ještě aktuální stav zobrazení chybové stránky Error 404, který činí 1825. Zda se jedná o překlepy v adresách nebo chybné odkazy mi není známo, ale pravděpodobně to bude zapříčiněno jedním z uvedeného. Pokud interně měním odkazy, tak vždy zajistím přesměrování původních na nové. Pouze výjimečně stránku trvale vymažu, resp. znepřístupním.

Je důležité uvést, že se nejedná o unikátní přístupy, ale o celkový počet zobrazení stránek (při každém načtení stránky se přičte jednička). Jedná se tedy o skutečně orientační čísla, určená spíše pro doporučení potenciálně zajímavého příspěvku dle jeho návštěvnosti, než pro nějaké statistické účely. Obecně řečeno, uvedená služba neumí kontrolovat unikátnost, což je ale problém i u dalších CMS a nejen v případě měření návštěvnosti (namátkou vzpomeňme ankety, formuláře atd.). Možná řešení navíc narážejí na legislativní překážky, např. použití cookie (s rozumnou dobou exspirace, nicméně pokud ji uživatel nepovolí, popř. vymaže, tak věc stejně neřeší), logování IP adresy (zde pro změnu narážíme na problém, pokud z jedné IP adresy přistupuje více uživatelů), session aktuálního uživatele atd., popř. jejich vzájemná kombinace (ať již AND nebo OR). Dále je vhodné měřit, resp. filtrovat data pouze ze stanoveného časového úseku, což v tomto případě také nelze. Data jsou uložena v rámci yaml souboru ve formátu cesta: počet, jakákoliv separace je tedy zpětně nemožná.

Mám v úmyslu vytvořit doplněk, který omezení použitého doplňku Count Views, resp. podobného doplňku Views (který na rozdíl od přechozího ukládá data do databáze SQLite, nicméně opět souhrnně), jehož autorem je přímo Team Grav, bude řešit, ale to až někdy v neurčené budoucnosti.

Nalezli jste v článku chybu, ať již gramatickou nebo faktickou? Článek prošel pouze autorskou korekturou a drobné nedostatky, jako překlepy nebo chybný slovosled, se v něm mohou vyskytovat. Pokud je objevíte, pomozte příspěvek upravit oznámením přes kontaktní formulář nebo na e-mail. Budou vám vděčni nejen autoři, ale zejména ostatní čtenáři.

Pomozte Grav.cz prolinkovat. Projekt Grav.cz se za dva roky provozu rozrostl a ve starších příspěvcích na Blogu mohou být uvedeny pasáže, které by stálo za to prolinkovat na konkrétní související řešení, která jsou uvedena v následujících příspěvcích. Pokud takové objevíte, pošlete informaci přes komunikační kanály uvedené v předchozím nebo následujícím odstavci.

Diskuze k článku není k dispozici. Pokud ale máte k tématu článku podněty, připomínky nebo dotazy, je možné je sdělit ve skupině na Facebooku, kde se k nim vyjádří nejen autor, ale případně i další diskutující.

Předchozí příspěvek Následující příspěvek