Blog (v této podobě) končí

Vít Petira 1 minuta, 44 sekundy 795 grav informace novinky

Dnes jsou tomu přesně tři roky, co byl spuštěn web Grav.cz, tedy ta správná doba na bilancování a představení plánovaných změn.

Změna Blogu na WikiSpustit projekt pro podporu Grav CMS v českém prostředí ve mně zrál od doby, kdy jsem se s Gravem prvně seznámil, nicméně hlavním impulsem bylo odchycení uvolněné domény grav.cz, které jsem bral jako znamení, že nastala ta správná doba přejít od myšlenky k činům.

Za tu dobu jsem vydal několik verzí dříve uvolněného doplňku Stamp, vytvořil další dva doplňky Timestamp a CNB Exchange Rates, dále jsem napsal několik článků o Gravu a jeho funkcionalitách, některé dokonce suplují i oficiální nápovědu. Původním předpokladem bylo, že napíši alespoň jeden článek týdně, nakonec se to ustálilo na alespoň jednom článku měsíčně. Nechci se opakovat, více k tomuto ve starších článcích Web Grav.cz slaví první narozeniny nebo Prázdninové ohlédnutí a předsevzetí. Mimochodem, pokud se týká uváděných zájemců o psaní článků, tak zůstalo pouze u příslibů 🙁. Škoda.

Postupem času jsem zjistil, že psát články kontinuálně a v klidu je pro mě nereálné, občas jsem měl článek rozepsaný i několik týdnů a několikrát jsem se k některému již zveřejněnému článku vracel a upravoval jej. Tím se jednoznačně potvrdilo, že Blog není pro návody vhodné rozhraní.

Nastává tedy to, co jednou muselo neodvratně přijít. Blog v této podobě končí. Dále zde budu publikovat pouze novinky ze světa Gravu a odkazy na své projekty a novinky na tomto webu. Blog neruším, vše tu zůstává, články budu i nadále aktualizovat a upravovat odkazy.

Nyní trochu pozitivně. Grav.cz jede dál. Určitě mám chuť pokračovat, ale jinak. Už kdysi dávno jsem uvedl, že lepší variantou pro návody je Wiki systém, který spustím místo Blogu. Zatím nevím, zda ve složce nebo na subdoméně, v každém případě dám vědět, až ho zprovozním. Přemýšlím i o otevřené Wiki postavené na GitHubu, obdobně jako funguje oficiální nápověda Gravu, kde bych plnil funkci validátora. V každém případě vím, že Wiki budu spravovat a doplňovat dle svých momentálních potřeb a časových možností. Součástí stránky bude upozornění, že je rozpracovaná a teprve až budu spokojen s obsahem, tak ji opatřím štítkem, že obsahuje korektní data.

Nalezli jste v článku chybu, ať již gramatickou nebo faktickou? Článek prošel pouze autorskou korekturou a drobné nedostatky, jako překlepy nebo chybný slovosled, se v něm mohou vyskytovat. Pokud je objevíte, pomozte příspěvek upravit oznámením přes kontaktní formulář nebo na e-mail. Budou vám vděčni nejen autoři, ale zejména ostatní čtenáři.

Pomozte Grav.cz prolinkovat. Projekt Grav.cz se za dva roky provozu rozrostl a ve starších příspěvcích na Blogu mohou být uvedeny pasáže, které by stálo za to prolinkovat na konkrétní související řešení, která jsou uvedena v následujících příspěvcích. Pokud takové objevíte, pošlete informaci přes komunikační kanály uvedené v předchozím nebo následujícím odstavci.

Diskuze k článku není k dispozici. Pokud ale máte k tématu článku podněty, připomínky nebo dotazy, je možné je sdělit ve skupině na Facebooku, kde se k nim vyjádří nejen autor, ale případně i další diskutující.

Předchozí příspěvek Následující příspěvek