Blog

Podrobné články a krátké zprávy o Grav CMS a souvisejících technologiích...

Admin 0 minuty, 26 sekundy 701

Doplněk Feed v1.8.2, vydaný dne 21. 5. 2021, obsahuje chybu, která zapříčiňuje, že se negenerují korektní výstupy do https://www.grav.cz/blog.atom, https://www.grav.cz/blog.rss, resp. https://www.grav.cz/blog.json. Pokud tedy máte tuto verzi nainstalovanou, urychleně aktualizujte na novou verzi doplňku Feed v1.8.3, vydanou dne 28. 5. 2021.

Vít Petira 1 minuta, 4 sekundy 888

V Admin Panelu v1.10.14 je drobná chyba v UI úvodního formuláře Přidat stránku, která zapříčiňuje, že se při přidání nové stránky, resp. při jejím následném přesunu do požadované složky (Nadřazená stránka), nezobrazí zvolená složka, ale zůstane výchozí složka <root>.

Admin 3 minuty, 39 sekundy 1564

Grav CMS zpracovává stránky dynamicky, tedy generuje každou stránku v tom okamžiku, kdy obdrží aktuální požadavek zaslaný ze strany klienta. Ve většině případů vrátí všem klientům identickou stránku bez ohledu na čas a místo, popř. použitý prohlížeč, nicméně finální výstup lze na straně serveru ovlivnit nastavením proměnných v hlavičce stránky, potažmo pak v Twig šabloně, která zajišťuje zpracování stránky, tak, že výstupy mohou být rozlišné (zveřejnění/skrytí stránek podle data, výpis náhodných příspěvků apod.). Alternativou jsou parametry, které umožňují generovat různý obsah i ze strany klienta, a to buď jejich přímým zadáním, nebo jejich odesláním přes jiné rozhraní (formulář, odkaz).

Admin 0 minuty, 31 sekundy 820

Co se ještě nadávno zdálo jako absolutní fikce bude skutečností. Od příští verze bude Grav CMS používat pro ukládání dat databázi MySQL.

Grav rozhodně nijak nezaostává za velkou trojkou (Drupal, WordPress, Joomla). Naopak. Dá se dá se říci, že v mnoha ohledech kvalit uvedených CMS nejenže dosahuje, ale dokonce je i převyšuje.