Název stránky

Admin 1 minuta, 4 sekundy 529 tipy dokumentace

Název stránky (title) je jednou z nejdůležitějších částí stránky a nalézá uplatnění nejen při snadné orientaci návštěvníka webu, ale rovněž i ve vyhledávačích a dalších webových službách. V samotném Grav CMS se s nadpisem setkáváme - v závislosti na konkrétní šabloně webu (themes), resp. šabloně stránky (templates) - nejen v obsahové části (popř. v seznamech stránek), kde se zobrazuje obvykle jako nadpis stránky, ale rovněž i v titulku stránky v záložce webového prohlížeče, v navigační struktuře (pokud není explicitně nahrazen proměnnou Menu (menu)) a je z něj rovněž automaticky generován URL stránky, resp. příslušná část cesty v URI stránky (existuje mnoho způsobů, jak URL/URI stránky změnit - nastavením zástupného názvu (slug), výchozí cesty, aliasů cesty, a to jak na úrovni stránky, tak na úrovni webu -, ale o tom až někdy příště).

Navzdory uvedenému (obdobně jako je tomu v případě data stránky) Grav CMS přímo nevyžaduje, aby byl název stránky uveden. Pokud není z jakéhokoliv důvodu proměnná title uvedena, nahradí ji Grav automaticky názvem složky, v níž je stránka uložena, přičemž se snaží název "humanizovat" (polidštit). Například z názvu složky nazev-slozky vytvoří Nazev-slozky.

Z uvedeného je zřejmé, že se jedná o nepříliš ideální řešení. Proto je vhodné Název stránky vždy uvádět přímo podle konkrétních potřeb, aby v plném rozsahu vystihoval to, co daná stránka obsahuje.

Nalezli jste v článku chybu, ať již gramatickou nebo faktickou? Článek prošel pouze autorskou korekturou a drobné nedostatky, jako překlepy nebo chybný slovosled, se v něm mohou vyskytovat. Pokud je objevíte, pomozte příspěvek upravit oznámením přes kontaktní formulář nebo na e-mail. Budou vám vděčni nejen autoři, ale zejména ostatní čtenáři.

Pomozte Grav.cz prolinkovat. Projekt Grav.cz se za dva roky provozu rozrostl a ve starších příspěvcích na Blogu mohou být uvedeny pasáže, které by stálo za to prolinkovat na konkrétní související řešení, která jsou uvedena v následujících příspěvcích. Pokud takové objevíte, pošlete informaci přes komunikační kanály uvedené v předchozím nebo následujícím odstavci.

Diskuze k článku není k dispozici. Pokud ale máte k tématu článku podněty, připomínky nebo dotazy, je možné je sdělit ve skupině na Facebooku, kde se k nim vyjádří nejen autor, ale případně i další diskutující.

Předchozí příspěvek Následující příspěvek