Doplněk Reading Time

Vít Petira 1 minuta, 39 sekundy 682 twig doplňky

Doplněk Reading Time je jedním z řady podpůrných doplňků, které mají návštěvníkovi webu zajistit určitý komfort tím, že poskytují určitou formu informací ve formě srozumitelné člověku. Díky jejich použití není zbytečně odváděna jeho pozornost od hlavního obsahu, kvůli němuž především na naše stránky přišel, například zkoumáním délky článku. Tento doplněk konkrétně zobrazí předpokládanou dobu čtení příspěvku, což může návštěvníkovi pomoci s rozvržením času, který chce článku momentálně věnovat. Popřípadě má návštěvník možnost se k příspěvku vrátit později a přečíst si jej v rámci předpokládané časové dotace nerušeně celý.

Doba čteníDoplněk Reading Time pochází přímo z dílny autorů Gravu a v době zveřejnění tohoto článku je k dispozici ve verzi 1.4.0. Po jeho instalaci je ihned funkční. Výstupy doplňku jsou vidět v záhlaví všech článků v tomto blogu (tedy včetně tohoto článku) i ve výpisech článků přímo na stránce Blog.

V možnostech nastavení je možné určit, kolik slov se orientačně stihne přečíst za jednu minutu, přičemž výchozí hodnota je 200 slov, dále formát výstupu {minutes_short_count} {minutes_text}, {seconds_short_count} {seconds_text}, který zobrazí např. 1 minuta, 9 sekund, a současně i zaokrouhlení na minuty nebo sekundy. Volitelně je možné nastavit, kolik sekund zabere čtenáři prohlížení obrázků, a to pro každý obrázek samostatně dle jejich pořadí na stránce (pokud je zadána pouze jedna hodnota, použije se pro všechny obrázky na stránce), a zda se má tento čas rovněž zohlednit do předpokládané doby čtení.

Aby se požadovaná informace u příspěvku zobrazila, je pochopitelně nutné ji umístit prostřednictvím Twig kódu do příslušného místa šablony stránky:

<i class="fa fa-clock-o"></i> {{ page.content|readingtime }}

Je možné i přepsat výchozí formát výstupu:

<i class="fa fa-clock-o"></i> {{ page.content|readingtime({'format': '{minutes_short_count} {minutes_text}, {seconds_short_count} {seconds_text}'}) }}

Na výběr je krátký (7) nebo dlouhý (07) formát proměnných. V pokročilejším nastavení lze prostřednictvím Twigu nastavit vlastní překlady řetězců, použité v rámci doplňku.

Důležité je si uvědomit, že uvedené hodnoty jsou pouze orientační a liší se nejen v různých jazycích, ale rovněž i dle náročnosti psaného textu. Nicméně, tento způsob prezentace si přesto našel oblibu a je používán na řadě velkých serverů.

Nalezli jste v článku chybu, ať již gramatickou nebo faktickou? Článek prošel pouze autorskou korekturou a drobné nedostatky, jako překlepy nebo chybný slovosled, se v něm mohou vyskytovat. Pokud je objevíte, pomozte příspěvek upravit oznámením přes kontaktní formulář nebo na e-mail. Budou vám vděčni nejen autoři, ale zejména ostatní čtenáři.

Pomozte Grav.cz prolinkovat. Projekt Grav.cz se za dva roky provozu rozrostl a ve starších příspěvcích na Blogu mohou být uvedeny pasáže, které by stálo za to prolinkovat na konkrétní související řešení, která jsou uvedena v následujících příspěvcích. Pokud takové objevíte, pošlete informaci přes komunikační kanály uvedené v předchozím nebo následujícím odstavci.

Diskuze k článku není k dispozici. Pokud ale máte k tématu článku podněty, připomínky nebo dotazy, je možné je sdělit ve skupině na Facebooku, kde se k nim vyjádří nejen autor, ale případně i další diskutující.

Předchozí příspěvek Následující příspěvek