Doplněk Problems

Vít Petira 1 minuta, 3 sekundy 899 grav doplňky

Doplněk Problems je jedním z mála doplňků, které se instalují jako výchozí společně s jádrem Grav. Jak jeho název napovídá, umožňuje odhalit možné problémy, které by způsobovaly komplikace při běhu systému.

Zásadní význam má při instalaci, resp. při prvním spuštění Gravu, kdy ověří, zda jsou dostupná, resp. povolená všechna potřebná rozšíření PHP, která jsou nezbytná pro provoz systému. Ale může se uplatnit i později, zejména po reinstalaci serveru, aktualizaci PHP apod.

Doplněk Problems běží na pozadí a většinou se nijak neprojeví. Teprve pokud je zachycen problém, doplněk vás upozorní:

Doplněk Problems - výpis

Zelené zaškrtnutí znamená, že položka je zcela v pořádku a naopak červené zaškrtnutí znamená, že s položkou není něco v pořádku.

Ačkoliv je doplněk Problems ve výchozím nastavení aktivní, lze jej deaktivovat, nebo dokonce zcela odinstalovat. Autoři Gravu měli ale jistě dobrý důvod, proč jej dali do základního balíčku. Doporučuji jej tedy nechat nejen nainstalovaný, ale i aktivní. V opačném případě se namísto upozornění ve shora uvedeném výpisu, které navede správce k příslušné opravě, většinou povolení rozšíření v souboru php.ini, můžeme dočkat pádu systému a výpisu celého PHP kódu, který pád způsobil.

Dále doplněk ověřuje minimální verzi PHP, dostupnost doplňku Error, souboru .htaccess, systémových a uživatelských složek, oprávnění pro zápis do těchto složek a v neposlední řadě zda je povolen mod_rewrite.

Nalezli jste v článku chybu, ať již gramatickou nebo faktickou? Článek prošel pouze autorskou korekturou a drobné nedostatky, jako překlepy nebo chybný slovosled, se v něm mohou vyskytovat. Pokud je objevíte, pomozte příspěvek upravit oznámením přes kontaktní formulář nebo na e-mail. Budou vám vděčni nejen autoři, ale zejména ostatní čtenáři.

Pomozte Grav.cz prolinkovat. Projekt Grav.cz se za dva roky provozu rozrostl a ve starších příspěvcích na Blogu mohou být uvedeny pasáže, které by stálo za to prolinkovat na konkrétní související řešení, která jsou uvedena v následujících příspěvcích. Pokud takové objevíte, pošlete informaci přes komunikační kanály uvedené v předchozím nebo následujícím odstavci.

Diskuze k článku není k dispozici. Pokud ale máte k tématu článku podněty, připomínky nebo dotazy, je možné je sdělit ve skupině na Facebooku, kde se k nim vyjádří nejen autor, ale případně i další diskutující.

Předchozí příspěvek Následující příspěvek