Upgrade z Grav 1.6 na Grav 1.7

Admin 2 minuty, 14 sekundy 956 grav milníky doplňky 1.7 tipy dokumentace upgrade

Upgrade z Grav 1.6 na Grav 1.7 probíhá při dodržení doporučených postupů zcela bez problémů, pouze je třeba si dát pozor na nekompatibilitu doplňků třetích stran, tedy těch, které nejsou vydány přímo pod hlavičkou Team Grav.

Grav 1.7 je tu již několik dní a po vydání verze 1.7.0 bylo provedeno několik oprav chyb, které nebyly odchyceny ve vývojářské verzi. Současně byly opraveny i zjištěné nedostatky v doplňkové součásti určené pro administraci, kterou je Admin Panel nesoucí v aktuální verzi označení 1.10. Nyní jsou k dispozici stabilní verze Grav 1.7.3 a Admin Panel 1.10.2.

Upgrade Upgrade probíhá při dodržení doporučených postupů zcela bez problémů, což se mi potvrdilo při cvičné aktualizaci testovacího webu. Následovalo tedy rozhodnutí provést upgrade i na webu Grav.cz, který měl „téměř“ identické nastavení jako zmíněný testovací web. Před aktualizací běžel Grav.cz na Grav v1.6.31 - Admin v1.9.19, dostupné byly verze Grav v1.7.3 - Admin v1.10.2.

Samotný upgrade probíhal opět bez problémů, a to až do chvíle, kdy došlo k rozsypání administrátorské části webu, která po přechodu na novou verzi Admin Panel 1.10.2 neměla kompletní stylování. Úplný styl byl dostupný pouze neprodleně po přihlášení do administrátorské části anebo po stisknutí tlačítka Zobrazit v nastavení doplňku Admin Panel 1.10.2. Nicméně po přepnutí do jiné části opět stylování přestalo být kompletní, což zejména u stavových (Ano/Ne) ovládacích prvků bylo problematické.

Následovala tedy komunikace s autory Gravu za účelem nalezení (a odstranění) vzniklého problému, kdy indicie vedly k tomu, že problém se bude nacházet někde v uživatelské části (/user), konkrétně pak, že jej bude způsobovat nějaký doplněk třetí strany, pravděpodobně určený k administraci. Došlo tedy k postupné deaktivaci všech doplňků, nicméně bez výsledků. Na řadu nakonec přišla osvědčená detektivní práce formou pokus/omyl, která přinesla kýžené ovoce. Problém skutečně způsoboval doplněk Imagecreate, který není kompatibilní doplňkem Admin Panel 1.10.2 (avšak ve frontendu funguje s Gravem 1.7.3 bez jakýchkoliv problémů). Záhadou zůstává, proč jej nestačilo pouze deaktivovat, ale musel být kompletně odinstalován, kdy tento postup je nyní uveden i u známých chyb v oficiální dokumentaci Gravu.

Musel jsem se rozhodnout, zda se vrátit k původní verzi Gravu 1.6.31 a Admin Panelu 1.9.19 (což jsem v důsledku stejně učinil, když jsem zjišťoval příčinu problému), nebo zda (dočasně) oželet doplněk Imagecreate (problém jsem autorovi oznámil, tak nezbude než doufat, že jej v dohledné době upraví, aby byl kompatibilní) a přejít trvale na Grav 1.7.3 a Admin Panel 1.10.2. Vzhledem ke stávajícím potřebám a rozsahu využití doplňku Imagecreate jsem se rozhodl pro druhou možnost.

Grav 1.7 přináší mnoho novinek, které podrobně rozeberu v příštích článcích. Uzavírám, že s ohledem na shora uvedené se opětovně potvrzuje, že před každou - byť sebemenší - úpravou, je důležité udělat si zálohu funkčního stavu, k níž se můžete vrátit.

Upgrade

Nalezli jste v článku chybu, ať již gramatickou nebo faktickou? Článek prošel pouze autorskou korekturou a drobné nedostatky, jako překlepy nebo chybný slovosled, se v něm mohou vyskytovat. Pokud je objevíte, pomozte příspěvek upravit oznámením přes kontaktní formulář nebo na e-mail. Budou vám vděčni nejen autoři, ale zejména ostatní čtenáři.

Pomozte Grav.cz prolinkovat. Projekt Grav.cz se za dva roky provozu rozrostl a ve starších příspěvcích na Blogu mohou být uvedeny pasáže, které by stálo za to prolinkovat na konkrétní související řešení, která jsou uvedena v následujících příspěvcích. Pokud takové objevíte, pošlete informaci přes komunikační kanály uvedené v předchozím nebo následujícím odstavci.

Diskuze k článku není k dispozici. Pokud ale máte k tématu článku podněty, připomínky nebo dotazy, je možné je sdělit ve skupině na Facebooku, kde se k nim vyjádří nejen autor, ale případně i další diskutující.

Předchozí příspěvek Následující příspěvek