Grav CMS je publikační systém, který plně vyhovuje potřebám správy obsahu malých webů, na nichž je třeba provádět pravidelnou aktualizaci, resp. snadnou správu obsahu. Tím rozhodně nechci říci, že se nehodí na větší projekty, a to i v řádu stovek stránek, spíše chci poukázat na ideální použití v konkrétním případě prezentačního webu Psí kadeřnictví „GREY“ (http://www.grey.tu.cz/), který má dvě informativní stránky (z nichž jedna je současně domovská), jednoduchou galerii a specifickou vyskakovací/vysouvací (pop-up) stránku s kontaktními údaji. V podstatě nic složitého, co by nešlo jednoduše vyřešit „statickým“ jednostránkovým webem.

Nicméně, máme tu Grav, který je pro dané řešení naprosto vyhovující, tak proč toho nevyužít. Nehledě na to, že jednou z částí webu je galerie, která vyžaduje specifický přístup ke správě obsahu, jehož bychom jinými prostředky tak snadno nedosáhli (např. nahráváním a editací šablon přes FTP). Dostáváme se tedy k dalšímu – naprosto zásadnímu – faktoru, proč použít publikační systém, a to je jednoduchá správa obsahu běžným uživatelem, bez nutnosti kontaktovat správce webu, tedy upravit obsah, popř. nahrát fotografie stylem „táhni a pusť“, přidat popisky a uložit.

Podstatou bylo použití existující šablony webu Multiverse, která je speciálně vytvořena pro provoz jednoduché galerie, která byla primárním požadavkem zadání. Tato šablona webu, resp. zděděná šablona Multiverse Inherit byla zásadním způsobem upravena, zejména modifikací šablon stránek, aby vyhovovaly potřebám webu (zásadní úpravy se dočkala především šablona default.html.twig, ale i podpůrné šablony pro generování hlavičky header.html.twig a základní kostry stránky head.html.twig). V neposlední řadě došlo k výrazným zásahům do stylů, které spočívají hlavně v přemístění hlavní navigační nabídky nahoru na stránku, ke změně barevnosti a umístění prvků a vytvoření stylů pro nově přidané prvky.

Úvod/Služby O mně Galerie Kontakty

Za samostatnou zmínku stojí „stránka“ s kontaktními údaji, která se zobrazí po kliknutí na odkaz v navigaci, avšak nikoliv jako samostatná stránka, nýbrž formou vysouvací nabídky. Proč vymýšlet něco nového, když je uvedený prvek součástí použité šablony webu, byť původně za mírně odlišným účelem, konkrétně jako informační panel s kontaktním formulářem. Pouze pro informaci – kontaktní formulář je pouze dočasně skryt, protože nyní nemá využití, avšak v případě potřeby jej lze kdykoli v budoucnu zaktivovat. Co považuji za podstatné, je upozornit na to, že tato stránka je v kontextu původní šablony pojata jako patička stránky, tj. generuje se na základě šablony stránky footer.html.twig do hlavní šablony stránky head.html.twig). Část obsahu je generována z nastavení šablony webu, část pak z obsahu skryté stránky. Jednoduchým „hackem“ pak tato stránka slouží i jako navigační nabídka pro mobilní zařízení, kdy se zobrazí „sendvičové“ menu (), po jehož aktivaci se navigační nabídka zobrazí jako součást stránky v sekci Menu.

Zcela na závěr ještě vyzdvihnu jednu vlastnost, kterou Grav disponuje přímo ve svém jádru, a to dynamické úpravy (úprava rozměrů, oříznutí, rotace, různé grafické efekty apod.) obrázků dle konkrétních potřeb zobrazení na konkrétní stránce. Jednoduše řečeno, nahrajete originální fotografii a Grav z ní dynamicky tvoří kopie dle zadaných parametrů, které posílá prohlížeči. Tímto způsobem jsou generovány „medailonky“ v horní části informativních stránek, které jsou výřezy z podstatně větších fotografií (následně dopilovavané přes CSS), a koneckonců i miniatury náhledů jednotivých stránek v tomto článku. Velkou výhodou tohoto řešení je, že z jedné originální fotografie lze vytvořit neomezeně mnoho mutací, přičemž v případě nutnosti úpravy stačí změnit parametry, na jejichž základě se vygeneruje nový obrázek. Ukončuji tradiční větou – o tom podrobněji někdy příště 😉 (pokud si vzpomenu, dám sem odkaz na článek).

Nalezli jste v článku chybu, ať již gramatickou nebo faktickou? Článek prošel pouze autorskou korekturou a drobné nedostatky, jako překlepy nebo chybný slovosled, se v něm mohou vyskytovat. Pokud je objevíte, pomozte příspěvek upravit oznámením přes kontaktní formulář nebo na e-mail. Budou vám vděčni nejen autoři, ale zejména ostatní čtenáři.

Pomozte Grav.cz prolinkovat. Projekt Grav.cz se za dva roky provozu rozrostl a ve starších příspěvcích na Blogu mohou být uvedeny pasáže, které by stálo za to prolinkovat na konkrétní související řešení, která jsou uvedena v následujících příspěvcích. Pokud takové objevíte, pošlete informaci přes komunikační kanály uvedené v předchozím nebo následujícím odstavci.

Diskuze k článku není k dispozici. Pokud ale máte k tématu článku podněty, připomínky nebo dotazy, je možné je sdělit ve skupině na Facebooku, kde se k nim vyjádří nejen autor, ale případně i další diskutující.

Předchozí příspěvek Následující příspěvek